TEST: Skoda Octavia 2.0 TDI Elegance

Skoda Octavia har nå kommet i ny utgave og har fått samme designtrekk som Skoda Fabia og Skoda Superb. I tillegg til å ha blitt penere, lekrere og ikke minst romsligere i baksetet enn forgjengeren, har den veldig gode priser her i Norge. Billigste modell starter på 198.100 kroner med 1.4 liter og 75 hestekrefter. Dyreste modell er en Laurin & Klement med 2.0 TDI, 140 hestekrefter, DSG og koster 353.300 kroner. Vi har nå hatt gleden av å teste nye Skoda Octavia 2.0 TDI i Elegance-utgave i 4 dager.

Vi fikk plutselig vinter her nede på østlandet sist helg, men siden det var så kaldt som det var, fikk vi veldig godt føre med helt ned til 16 kuldegrader på natterstid. Rett etter at bilen ble hentet i Oslo tok vi like godt en langtur til Lillehammer for å se hvor økonomisk turbodiesel-motoren kunne være på langkjøring og i tillegg besøke kjente. I tillegg fikk vi tatt en nærmere titt på Vikingeskipet i Hamar, Håkons- og Kristins hall og sist men ikke minst hoppbakkene i Lillehammer.

Turen opp til Lillehammer var kanskje ikke av den mest spennende kjøreturen, men det har med både føret og trafikken å gjøre. Men drivstofforbruket var ikke noe annet enn imponerende. Vi kom fra Oslo til Lillehammer på imponerende 0,44 liter per mil. Turen tilbake fra Lillehammer senere på kvelden gikk unna på 0,45 liter per mil, da helt ned til Fredrikstad. Enda mer imponerende er kanskje at på en hel tank drivstoff hadde vi ett snittforbruk på 0,56 liter per mil, dette er inkludert langkjøring, bykjøring og tomgang. Dette fra en 2.0 liters turbodiesel på hele 140 hestekrefter og 320 nm.

Bilen var også utstyrt med seks trinns manuell girkasse. Det siste giret bruker man ikke så ofte ved småkjøring, men når man kommer ut på motorveien, gjerne de strekningene vi har lov til å kjøre i 100 km/t var det utrolig behagelig å legge inn sjette gir og bare gli avgårde. Ikke mindre deilig var det å slippe å måtte gire ned hvis man ønsket å øke farten ved forbikjøring, da man har maksimal dreiemoment allerede ved lave turtall. Det er ikke som man er vant til med bensinmotorer, at man må litt opp i turtall for å hente kreftene. Noen synes kanskje det er rart med ett kortere turtallsregister (rødmerkingen begynner på 4.500 omdreininger) og synes at TDI-motorene støyer for mye. Jeg for min del har ingen problemer med noen av disse tingene. Jeg bare gleder meg over all den kraften man har umiddelbart, det enorme skyvet man har hele veien og sist men ikke minst, det enormt lave drivstofforbruket.

Det er vel ingen som ler av Skoda lengre, alle har vel hørt vitsen «Hvorfor kjøre Skoda når man kan gå da?» Men jeg er ganske overbevist om det er rimelig lenge siden du hørte det sist. Etter at Volkswagen-konsernet kjøpte opp Skoda i 1991 har de klart å bygge opp Skoda til uante høyder, både når det gjelder kvalitet og salg. Skoda Octavia bygger på samme plattform som Volkswagen Golf (5), nye Audi A3, Volkswagen Touran, SEAT Altea og Toledo. Derfor ser man også at de fleste motor- og giralternativene finnes på alle disse modellene.

Etter å ha tilbakelagt 119 mil iløpet av disse 4 dagene må jeg si at nye Skoda Octavia på alle måter faller i god smak. Den er lekker, føles eksklusiv, føles trygg og god og ikke minst er god å kjøre. Jeg er stor fan av fordelene med TDI-motorene og fryder meg over det store bunndraget man har allerede ved lave turtall. Maks dreiemoment på 320 nm har man mellom 1750 og 2500 omdreininger, men dreiemomentskurven opplevdes på ingen måte som bratt og det var ingen problem å bruke hele turtallsregisteret opp til 4500 omdreininger. På TDI-motorer med mindre effekt opplever man ofte at effekten dør fullstendig etter ett vist turtall, men det var ikke tilfelle her. Derfor var man ikke avhengig av å måtte kjøre kun mellom en liten del av turtallsregisteret. Det samme opplevde jeg når jeg testet Skoda Superb og SEAT Ibiza 1.9 TDI med 130 hestekrefter. SEAT Ibiza 1.9 TDI med 100 hestekrefter og SEAT Alhambra 1.9 TDI med 90 hestekrefter var ikke slik, der måtte man holde seg innenfor ett begrenset turtallsregister for å utnytte motoren best mulig.

Siden denne testen var utført på vinterføre, hadde vi ikke mulighet til å teste bilen på samme måte som på sommerføre, men fikk derimot litt inntrykk av hvordan den var å kjøre på vinterføre. Siden bilen er utstyrt med ESP opplevdes den trygg og god under alle omstendigheter og det var aldri snakk om at jeg følte at jeg ikke hadde kontroll. ESP-systemet jobber selvfølgelig litt nå og da, men det er som regel småjusteringer som må til for å hindre hjulspinn og skrens. Jeg hadde dog store problemer med å kjøre igang ut på en riksvei, men det kan jeg nok takke den hardpakkede snøen som var blank som is, endte derfor opp med å bare dra meg til siden på første forsøk, men med litt bedre spillerom på andre forsøk kom man seg avgårde. Uten ESP hadde jeg mest sannsynlig endt opp med å stå og spinne på den samme flekken.

Testbilen var utstyrt med Continental piggfrie vinterdekk i 205/55-16 dimensjon. Uansett om det ble kjørt på bar asfalt på motorveien eller på snødekte veier fungerte denne dekkdimensjonen veldig bra. Jeg har riktignok ikke testet alt av vinterdekk som er tilgjengelig, men disse må jeg si fungerte bedre enn de dekkene jeg har hatt tidligere. I tillegg til egenskapene for vinterføre var de også ekstremt stillegående. Det var også bilen i seg selv, det var stille og rolig og det eneste man hørte var litt brumming fra motoren nå og da når man aksellerte. Innendørs er det lite man egentlig hører til motoren, men utendørs er det nok ingen tvil om at det er en TDI under panseret, da den velkjente knatringen er der, men på ingen måte så støyete som diesel var for en del år tilbake.

I likhet med 1.9 TDI har også 2.0 TDI pumpedyseteknologien som Volkswagen-konsernet er kjent for. I forhold til enkelte av konkurrentene klarer Volkswagen-konsernet å dra mer effekt ut av sine TDI-motorer og også ha ett lavere forbruk enn hva vi opplevde på f.eks Toyota Avensis 2.0 D4D som ble testet i fjor. Ja, denne bilen var også behagelig å kjøre og hadde ett bra bunndrag som alle TDI-motorer leverer, men den kunne på ingen måte levere samme prestasjoner som Volkswagen-konsernets 1.9 TDI og 2.0 TDI.

Det er kanskje ikke så veldig aktuelt på denne tiden av året, men på sommeren er det nok en hendig funksjon, nemlig comfortåpning av vinduene. Når man skal låse eller låse opp bilen har man mulighet til å åpne og lukke alle 4 vinduene samtidig med den fjernstyrte sentrallåsen, altså med nøkkelen. Når man skal låse bilen holder man låseknappen inne ekstra lenge og alle vinduene lukkes automatisk. Praktisk hvis man har barn i bilen og de glemmer å lukke igjen vinduene, og enda mer kjent når bilen har stått lenge i solen og vanligvis er veldig varm, da har man mulighet til å holde åpne-knappen på nøkkelen ekstra lenge inne slik at alle fire vinduer åpnes. Iløpet av forholdsvis kort tid har man da fått avklimatisert bilen og det er ikke like varmt å sette seg inn i bilen.

Det er i grunn bare en ting jeg savnet litt på bilen, og det var gassdemper på panseret, dette er man vel mer og mer vant til at finnes på biler nå for tiden. Men det er noen slike småting som man «mister» ved å kjøpe Skoda. En annen ting som du heller ikke finner på nye Skoda Octavia er innvendig håndtak (de i taket) som er fjærbelastet og glir sakte men sikkert tilbake til utgangsposisjonen. Ja, det føles eksklusivt ut, men hva er egentlig nytten? Ingen. Jeg dropper heller disse småtingene som egentlig er totalt unødvendige til fordel for å få masse bil for pengene. Og det er det ingen tvil om at du får med Skoda.

Av alle bilene jeg har testet må nok dette være den mest komfortable av dem, og jeg ville nok ikke hatt noe større enn 16 toms felger på vinterdekkene, men ville nok økt til 17 toms felger på sommerhjulene, rett og slett av hensyn til utseendet. Komforten blir nok ikke så mye redusert av denne ene tommen. I tillegg til å være komfortabel føltes bilen også ut som en bil som trygt og godt kunne kjøres aktivt og i kombinasjon med 140 hestekrefter fra 2.0 TDI-motoren ville nok dette ha vært en morsom bil å ha kjørt enda mer på sommerføre. Og da aller helst med DSG. Pr. dags dato kan jeg ikke utifra prislisten se at man kan få bilen levert med sportsseter, senkesett eller lignende sportslig utstyr, men det må man vel regne med vil bli tilgjengelig på ett senere tidspunkt? Uansett ser jeg frem imot Skoda Octavia RS som skal være klar i desember 2005, ifølge britiske kilder. Vi har testet forrige Skoda Octavia RS, og det var uten tvil en meget positiv opplevelse, så det kommer uten tvil til å bli spennende å se hva Skoda finner på denne gangen. Men man kan vel gå ut ifra at det er 2.0 TFSI-motoren som vil bli benyttet? Forrige RS hadde 1.8T med 180 hestekrefter, men denne motoren finnes ikke i motorprogrammet til nye Skoda Octavia.

Skoda Octavia leveres med 1.4 liters motor på 75 hestekrefter og 1.6 liters motor på 102 hestekrefter i Classic-utgave til henholdsvis 198.100 og 222.100 kroner. Ønsker man TDI får man 1.9 TDI (105 hestekrefter) i Ambiente-utgave for 267.800 kroner. I Elegance-utgave koster samme motor 276.800 kroner. Topputgaven Laurin & Klement er den best utstyrte og koster 299.300 kroner med 1.9 TDI-motoren. Ønsker man derimot 2.0 TDI som vi har hatt gleden å kjøre i denne utstyrsutgaven koster den 336.300 kroner. Ønsker man i tillegg DSG koster det 17.000 kroner ekstra. Jeg har ikke hatt gleden av å teste DSG enda, men alle de jeg har snakket med som har hatt den gleden, i alt fra 1.9 TDI med 105 hestekrefter til 3.2 V6 med 250 hestekrefter, synes girkassen er rett og slett utrolig heftig.

Testbilen var i Elegance-utgaven og har 2-sone klimaanlegg, fjernbetjent sentrallås, regnsensor, radio/cd spiller med 8 høyttalere, automatisk avblendbart innvendig speil, kjørecomputer med utetemperaturmåler, elektriske vinduer bak, handleposekroker i bagasjerom, innstigningslys i utvendig speil, tåkelys foran, midtarmlene foran og bak. I tillegg var testbilen utstyrt med følgende ekstrautstyr: Vega aluminiumsfelger i 16-tom, Xenonlys, avtagbart hengerfeste, mini skinnpakke (girspakmansjett og håndbrekk), multifunksjonsratt i skinn, ryggesensor bak, bakrutevisker, cruise control og Maxi Dot-display. Totalt beløper det seg da til 341.700 kroner.

Det som kanskje virker litt snodig, er at hvis man hadde valgt Laurin & Klement for 336.300 kroner ville man fått delskinn og navigasjon i tillegg til alt ekstrautstyret på vår testbil. Det virker derfor litt ulogisk at man utstyrte en Elegance-utgave med dette utstyrtet til 5.000 kroner mer enn Laurin & Klement, men det skyldes kanskje fordi Laurin & Klement ikke er leveringsklar enda? Etter å ha studert prislistene til Skoda Octavia har jeg konkludert med at det for meg er uaktuelt å bestille annet enn Laurin & Klement utstyrsutgaven. Mange tror nok at denne utstyrsutgaven er veldig dyr, men det skiller faktisk faktisk ikke mer enn 22.500 kroner opp fra Elegance. Laurin & Klement får man med alle motoralternativer med unntak av 1.4 liter. Det vil si at du kan få en Skoda Octavia 1.6 Laurin & Klement for 259.300 kroner.

Designmessig er det ikke noen tvil om at dette er en Skoda, da den har samme designtrekk som Skoda Fabia og Skoda Superb, og den har beveget seg ganske mye bort fra den forrige utgave, som igjen hadde mange trekk fra Skoda Felicia. Skoda-modellene fremstår nå i en ny og penere drakt enn de har gjort tidigere. Alle har fått den samme store grillen og nye Skoda Octavia har også fått «store» tåkelys og ikke de små runde som man vanligvis ser på Audi. Tåkelysene er dermed en del av designet på bilen og synes uansett om de er tent eller ikke.

Panseret er også på samme måte som vi ser på Audi A6 og Volkswagen Phaeton, nemlig at panseret som åpnes er V’en som dannes på panseret, slik at det ser ut som at deler av panseret blir stående igjen. I tillegg er det utrolig pent med forhøyningen i midten av panseret som går fra frontruten og ned rundt Skoda-logoen i grillen og tilbake til frontruten igjen. Hele bilen har rene og enkle linjer som får bilen til å fremstå som en elegant og stilig bil, og jeg må si at sort kler den ekstremt godt. Baklyktene er også penere enn tidligere, og når de er tent danner de hver sin parantes på hver sin side av bilen. Den eneste modellbetegnelsen som vises er TDI, riktignok med en rød I for at man kjører 2.0 TDI. Siden det bare er 2 alternativer når man ønsker TDI, 1.9 TDI på 105 hestekrefter og 2.0 TDI på 140 hestekrefter, går jeg ut ifra at den minste motoren har TDI uten noen røde bokstaver.

Legg også merke til at nye Skoda Octavia har fått blinklys i sidespeilene og ikke minst at den har utstigningslys i speilene på Elegance- og Laurin & Klement-utgavene. Dette lyset tennes automatisk når man låser opp bilen med den fjernstyrte sentrallåsen slik at man skal se føret utenfor bilen før man setter seg inn. Det samme skjer når man lukker opp dørene når man skal ut av bilen. Noen tror kanskje at man vil bli forstyrret av blinklyset i sidespeilet når man kjører i mørket, men jeg la faktisk ikke merke til blinkingen i speilet før jeg var på utkikk etter det. Uten tvil en elegant måte å integrere sideblinklyset i speilet istedenfor på forskjermen som man er vant til fra de fleste biler.

Interiøret har også fått seg ett stort løft i forhold til forrige modell. I testbilen var alt sort, men siden også bilen var sort utvendig blir det kanskje vel mye sort. Det er praktisk med svart, det er det ikke noen tvil om, men med sort bil ville det vært enda mer lekkert med beige interiør. Litt mindre praktisk, spesielt om høsten og vinteren, men dog mye mer lekkert. Men hva man selv ønsker å prioritere velger man når man bestiller.

Multifunksjonsrattet i skinn er pent og elegant og deilig å holde i. De knappene man finner på rattet styrer diverse funksjoner på radio/cd-spilleren. I tillegg til å justere volum opp og ned, kan man også hoppe frem og tilbake på cd-platen eller spole frem og tilbake. I tillegg er det en mute-knapp og en egen knapp for å slå av belysningen i disse knappene, hvis man ønsker det. Instrumentene er store og tydelige og får en tredimensjonal effekt ved at kromringen rundt, tallene og strekene innenfor tallene er på hvert sitt nivå (i forskjellige lag). Midt imellom turteller og speedometer finner man det store Maxi Dot-displayet som inneholder informasjon om klokke, utetemperatur og informasjon fra kjørecomputeren. Hvilken informasjon som skal vises skifter man mellom ytterst på spaken til vindusviskeren på høyre side. På venstre side finner man cruise control’en, hvor man kan sette ny hastighet, trykke resume for å gå tilbake til siste valgte hastighet og justere hastigheten opp og ned med .

Cd/radio-spilleren og klimaanlegget i midtkonsollen har også fått nytt design og fremstår som ett integrert system som står i stil til resten av interiøret i bilen. Dette er hovedårsaken til at det er uaktuelt for meg å kjøpe noe annet enn originalt montert stereoanlegg. Uansett hva slags stereoanlegg man kjøper på ettermarkedet, kommer dette aldri til å passe inn på samme måte som ett originalt montert stereoanlegg. Det har samme design, samme type knapper og ikke minst samme belysning. I Skoda finner man det velkjente grønne instrumentbelysningen som er veldig klart og tydelig og ikke forstyrrende når man kjører i mørket. Legg også merke til at knappene blir færre og færre og de gamle tradisjonelle skruknottene er tilbake. Dette fordi det er mer trafikksikkert å skru på en slik knott enn det er å lete seg frem i ett mylder av forskjellige knapper.

Klimaanlegget har 3 slike skruknotter, en til hver side av kupeen og en i midten som man justerer styrken på vifta. Sistnevnte er sjeldent i bruk da man som regel bruker klimaanlegget på auto. Stereoanlegget har også en skruknott som også brukes til å slå det av og på. Ellers er det 3 knapper på hver side av det store displayet til stereoanlegget som har forskjellige oppgaver, avhengig av om man hører på en cd eller radio. Når man hører på cd brukes knappene til å skifte sang og spole, mens når man hører på radio brukes de til å skifte mellom forhåndslagrede radiostasjoner. Alt dette kan man også gjøre fra knappene på multifunksjonsrattet, men det kan jo også være greit at passasjeren også kan gjøre slikt.

En ting som var veldig positivt i dette displayet, er at det her også vises klokka og utetemperaturen. Dette er informasjon som oftest bare har vært tilgjengelig i sammenheng med kjørecomputeren/Maxi Dot-displayet ved instrumentene, men nå kan også alle andre i bilen se denne informasjonen uten problemer. Dette displayet brukes også til å vise hvilke endringer man gjør med klimaanlegget, være seg justere temperaturen eller effekten på vifta. Når man setter bilen i revers brukes dette displayet til ryggesensoren. Hele bilen vises og man kan i tillegg til akustisk varslig også se på displayet hvor det er hindringer bak bilen og hvor nærme disse er.

Det har også blitt mer og mer populært å ha oppbevaringsrom både her og der, og det er ikke noe unntak i nye Skoda Octavia. Oppå dashbordet er det ett oppbevaringsrom, i sammenheng med taklyset har vi ett eget rom for briller og solbriller, du finner ett oppbevaringsrom til venstre for rattet, i midtkonsollen og under passasjersetet foran. En annen positiv overraskelse var at brusflaskeholderen, altså ett rom for å sette fra seg brusflasken igjen var på plass. Dette har vært helt fraværende i mange år nå, men dette var noe jeg hadde på min 79-modell Volvo 240. Joda, de fleste biler har hatt litt forskjellige varianter av koppholdere både her og der, men alle som har prøvd å ha en brusflaske i denne, har fort skjønt at det ikke fungerer særlig bra.

I nye Skoda Octavia derimot har man en egen plass til å sette fra seg en brusflaske stående helt fremme i dørlomma på dørene fremme. Ett skikkelig pluss for oss som alltid har med seg en flaske med brus eller vann! Hvis det er varmt og har lyst til å holde brusen din kald, kan du ha den liggende i hanskerommet eller i midtkonsollen, da man i disse to rommene kan åpne en ventil for kald luft fra klimaanlegget. Setene som alt annet i bilen var nye og hadde god sidestøtte både for lårene og ryggen og man satt trygt og godt i disse setene, uansett kjørestil.

Vår testbil var forøvrig lånt ut av Harald A. Møller, importøren av Audi, Volkswagen og Skoda i Norge. For en prøvetur, ta kontakt med din lokale Skoda-forhandler eller ta en titt på www.skoda-auto.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2004/11/25/test-skoda-octavia-2-0-tdi-elegance/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.